Svaberg og sauer i Kristiansand

Arnstein Fyr på Flekkerøya.

Arnstein fyr utenfor Kristiansand er ikke lett å finne, men når man først kommer fram er det en nydelig tur. Villsauer som beiter, blått hav og blå himmel, svaberg med grønne flekker innimellom. Pent er det også.

Arnstein fyrtårn utenfor Kristiansand
Arnstein Fyr er målet for turen i Kristiansand
Sauer i mange farger beiter langs stien til Arnsten Fyr
Sauer i mange farger beiter langs stien til Arnsten Fyr

Flekkerøya ligger ute i havgapet utenfor Kristiansand. En lang og bratt tunell bringer meg under fjorden og opp igjen på øya. Jeg har en huskelapp til meg selv om hvor turen skal starte fra, langs veien sørover på øya. Men det skal ikke være lett. Forstår etter hvert at jeg har kjørt for langt og kjører tilbake. Ser fortsatt ikke noe merking til fyret, men finner en liten plass å parkere ved siden av veien – mellom to parkering forbudtskilter som det er tett av utover.

Godt skjult skilt i Kristiansand
Dette skiltet oppdager jeg ikke så lett.

Hjelp på veien

Siden jeg så en jogger passere her da jeg kjørte forbi og finner en asfaltert gangvei, tar jeg det for gitt at dette er starten på turveien til fyret. Etter en kilometer blir jeg mer i tvil når jeg ender inne ved ei hytte. Tenker hardt på at jeg trenger å møte en turgåer for å få en forklaring – og der dukker hun opp: dame med hund. Hun tar føgle med meg ut til hovedveien igjen og beklager på øyas vegne den dårlige merkingen. Skiltet med svart tekst på mørkebrunt skilt er i hvert fall ikke mulig å oppdage når man kjører forbi og jeg har også gått forbi uten å se det. Når hun får pekt ut stien er den imidlertid relativt lett å følge selv om den ikke er merket. Et sted, omtrent halvveis, står et kart som viser turstiene. Stien går først gjennom høy eikeskog som gjør et vanskelig å se retningen, men etter hvert åpner terrenget seg opp ut mot havet. Røslyng og berg og innimellom på de små gresslettene går villsauen og beiter. Det hele er svært idyllisk med sol og blå himmel, hav og hei og dyr.

Vakker utsikt på spiseplassen på Flekkerøya
Kan ikke klage på spiseplassen på Flekkerøya

Rasteplass ved havet

Stien er litt kronglete og steinete, men greit framkommelig for de fleste. Og når man kommer ut på det åpne området, ser man fyret under en kilometer borte. Ute ved selve fyret er det satt opp benker og bord og havet strekker seg utover. Det finnes ei alternativ rute som også fører tilbake til hovedveien, men på et litt annet sted. Likevel fullt mulig å få til en runde. Turen ut er 2-3 kilometer og ikke spesielt krevende. En flott tur, når man bare finner startstedet.


Andre turer i nærheten:

Utsikten ved Arnstein fyr utenfor Kristiansand
Utsikten ved Arnstein fyr utenfor Kristiansand

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen