Inn i Iveland på ei hengebru!

Iveland: Gamle Kringsjå Kraftstasjon.

Ei svingete hengebru fører deg inn i Iveland kommune på Sørlandet.  Fra tømmerrenna i nabokommunen Vennesla, blir dette en variert tur med mange opplevelser på korte avstander. Spennende for barn og voksne og bare litt skummelt.

En av de mest spennende «grensekryssingen» man kan få til i Norge – det svinger og gynger, men det finnes et roligere alternativ fra bilveien på den andre siden av elva Otra også.

Hengebru i Iveland

Landsby ved kraftstasjonen.

Kringsjå var en betydelig kraftstasjon og fram til 60-tallet en liten landsby med flere hus og til og med skole her inne i det som da sannsynligvis var et relativt øde sted i indre Agder.  Alt ble revet og i dag er bare bildene og ruinene tilbake.

Fossen ved Kringsjå kraftstasjon

Kraftstasjonen opphørte i daglig drift i 1957 etter å ha vært i bruk i nesten seksti år. Dertter lå den øde og forlatt i mange år. Det først de seinere årene at området har blitt satt i stand til å kunne besøkes og mange i lokalsamfunnet drømmer om å få til en spennende utendørsscene her.

Området har, etter åpningen i 2014, i tillegg til den spennende hengebrua også  fått hyggelige stier og ikke minst bord for piknik og plass for andre uteaktiviteter. Når vannstanden er lav (det normale), kan du også gå litt inn i en av de gamle tunellene.

Kringsjå kraftstasjon i Iveland

Ønsker du ikke å gå over hengebrua – eller i tømmerrenna i Vennesla, kan grusveien fra Grovane brukes (fra vei 405). Denne går nordover langs østsiden av elva Otra og kommer til Kringsjå på en enklere, men mindre spennende måte. En rundtur kan du også få til med å gå tømmerrenna på vestsiden den ene veien og ta grusveien tilbake.

På Kringsjå er det oppslag som viser foto av de flotte husene som en gang sto her og informasjon om folkene som bodde her.

Kringsjå kraftstasjon i Iveland

God tur i Iveland!

Andre turer i området:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen