Fjell så langt du ser på toppen av Gausdal

Hærfjellet i Gausdal.

Biørnstjerne Bjørnson glimrer med sitt fravær, men kanskje ruslet han en tur her for godt over hundre år siden. Aulestad ligger imidlertid mye lenger ned i kommunen. Min tur i Gausdal tar meg opp til snaufjellet, med vid utsikt til både Mjøsa og snøfjell.

Utsikt fra Hærfjellet i Gausdal

Astridbekken skisenter (langrenn) ligger øst for tettstedet Forset. Etter mange svinger oppover, ligger parkeringen rett ved hovedveien (mot Lenningen og Etnedal).

Orienteringskart til hjelp.

Gåturen til Hærfjellet ser ikke ut til å være en merket tursti, men for en som liker å komme på topper, er det naturlig å gå mot det høyeste punktet. Jeg har tilgang på et orienteringskart og dermed er det enkelt å finne stien rett ved siden av tidtagerhytta på skistadion. Når jeg kommer nedenfra parkeringen er det noen hundre meterne opp mot skihytta. Der går stien ut ca ti meter til venstre for hytta. Deretter er det egentlig bare å følge denne stien rett fram og opp. Ganske nøyaktig to kilometer er det opp til toppen. Det stiger, men på ingen måte veldig bratt. Første del går gjennom skog og så blir det stadig lengre mellom trærne og det siste stykket bort mot toppen er helt åpen. Så vidt over tusen meter, 1.024 moh.

Orienteringskart i Gausdal

Stien er smal, men lett å følge. I finvær er det ikke nødvendig med hverken merking eller kart for å finne veien her. Selve toppen blir imidlertid ikke synlig før jeg er nesten helt oppe.

Det finnes noen varianter for den som ikke vil ta samme vei tilbake. Stien fortsetter videre innover til flere topper på omtrent samme høyde. Det er også mulig å gå ned på grusveien (Nysetervegen) øst for fjellet og følge den ut til hovedveien. Eller lage en runde med hytteveier og stier. Stien fra Nysetervegen ser mer brukt ut enn den fra Astridbekken. Og med et detaljert orienteringskart er det fint å gå også gjennom myrene og skogen også utenom stiene.

Gausdal

God tur i Gausdal!

Turer jeg har tatt i nærheten:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen