Fint ved elva i Evje og Hornes

Gravfeltet på Verksmoen.

Jeg starter turen på Verksmoen og første runde er ut ved gravfeltet. En stor bauta er iøynefallende, men det er også fint å se på elva, Otra, som strømmer forbi.

Otra i Evje

Gravfeltet på Verksmoen er Evje og Hornes sitt tusenårssted. I anledning markeringen av år 2000 ble det laget en kopi av Galtelandsteinen som ble reist på stedet. Steinen er en etterligning av en gammel bautastein med runeskrift i yngre runer. Galtelandsteinen er datert til ca. 1016 etter innskrifta å dømme, og er trolig den eldste runesteinen i landet som omtaler kristendommen. Informasjonen på stedet forteller:

Innskriften på steinen er: arn (stin) risti þi(na) iftir bior (s)un sin (sa uar)tuþr iliþi þ(a)s knursoti iklat inis ko(þ) På moderne norsk blir dette: Arnstein reiste denne steinen til minne om Bjor, sin sønn; han døde i hæren da Knut angrep England. En er Gud.

Bauta på Evje og Hornes

Andre del av turen: Listeinsfjellet

Jeg går videre innover på Evjemoen.  Listeinsfjellet er ikke noe stort fjell, men en liten markert topp, 230 meter over havet. Lurer  litt på om jeg kan bli tatt som spion med kamera dinglende rett ved militærleiren, men ser ikke noen folk – og egentlig ikke ned til leiren heller. Det som før var en stor militærleir, er vel nå redusert til andre aktiviteter og blant annet finnes et forsvarsmuseum her.

En slags bunkers ligger på toppen av fjellet. For en som er glad i skog, er den veldig fin her. Fin bunn og høye trær som frister til å løpe lengre innover.  Lysløype, turstier og relativt flatt gjør det fristende med en tur selv om det ikke blir så mye utsikt.

God tur i Evje og Hornes!

Andre turer i området:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen