Olashei i sommerbyen Lillesand

Turstier og skilting trenger vedlikehold også i Lillesand.

Mange oppslagstavler, naturstier og turløyper preges av stor entusiasme ved oppstarten. Ettersom dagene og årene går, slites det meste av vær og vind og vedlikeholdet blir gjerne mer krevende enn forventet. Slikt skjer også i Lillesand.

Utsikt fra Olashei

Lillesand står fram som en «drømmekommune» når det gjelder å finne informasjon om en fin tur.  Etter et par dager får jeg forslag om en konkret tur. Jeg ser ingen grunn til å tvile på anbefalingen og en sensommerdag svinger jeg av E18 på vei sørover og finner lett fram til Møglestuhallen (og videregående skole). Olashei naturreservat står på planen og sola kommer fram etter en regnfull formiddag.

Oppslagstavlen turbeskrivelsen fra kommunen viser til finner jeg imidlertid ikke med det samme. I stedet hjelper en lokal mann meg med å finne startpunktet. Bortover langs asfaltveien og inne under noen trær finner jeg også den sammenraste oppslagstavlen som skulle vise starten på turen. Et sørgelig vitnemål om at det er enklere å få midler til å lage turstier og skilting enn å vedlikeholde dem.

Bortgjemt informasjonstavle
Ikke lett å få øye på denne oppslagstavla

 Naturreservat

Olashei Naturreservat ble opprettet i 1993 for å ta vare på den havnære barskogen i området. Den er dominert av furuskog og en stor oppslagstavle inne i heia forklarer mer om Olashei. Mye sterk vind fra havet, gjør at området har lav skog og mange områder med liten vekst som gir godt utsyn.

Turbeskrivelsen sier inn veien forbi prestegården, bak låven og under E18. Så langt ser alt greit ut. Etter motorveien er det en liten bakke opp og på toppen et tjern.  Jeg tar sjansen på stien inn til høyre i nordre kant på tjernet. Det er en fin sti, men ikke noe skilt. Etter hvert forstår jeg at det er rødmerket og etter 2,5 km kommer jeg til et stiskille. Jeg velger stien mot Olashei – er jo dit jeg skal. Blir lengre enn jeg trodde og tilslutt er jeg i tvil om det egentlig er en topp i det hele tatt. Men endelig kommer jeg til nye skilt og forstår sammenhengen – jeg har tatt den «lange» veien og snart stemmer det meste igjen. Toppen, 166 moh,  dukker opp og utsikten over heiene. Her er røslyng og småtjern og et morsomt skilt på toppen.

Tjern utenfor Lillesand

Jeg tar den «korte» veien tilbake, men hele runden blir omkring 9 kilometer. Et flott tur for trening, men kanskje litt langt for mange barn. Velger man den korte veien i begge retninger vil det logisk nok bli litt kortere. Merkinga er ikke perfekt å følge, men slett ikke dårlig når jeg først har funnet ut hva jeg skal se etter. Teksten fra ut.no var til god hjelp og det ble utvilsomt en flott tur i Lillesand. Ikke veldig mye  se av havet – til det går turen for langt inn og helt skyfri er ikke dagen. Men prøv gjerne Olashei hvis du er i Lillesand!

God tur i Lillesand!

Noen turer i Agder:

Merking i Lillesand

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen