Åsbieskogen i Arendal med «hovedveien»

Den vestlandske hovedvei i Arendal.

E18 er dagens hovedvei mot vestlandet fra Arendal. Den gamle vestlandske hovedvei har en annen standard, men er finere for å gå tur.

Solbergvannet
Solbergvannet

Mellom dagens E18 og sentrum av byen, på vestsiden, ligger Åsbieskogen. Et område begrenset av boligområder og industrifeltet Stoa. Her kan du ikke egentlig gå deg bort, men det er mange stier på kryss og tvers så mister du retningen, kan turen bli betydelig lenger enn de 4-5 kilometerene det er å gå rundt.

Den gamle veien

Den gamle vestlandske hovedvei

Det er ikke vanskelig å se hvor den gamle veien fra Christiania (Oslo) til Stavanger har gått. Den er godt bevart i området ved Åsbieskogen og det er ikke lenger så mange steder veien er bevart over en viss strekning. Fra Solbergvannet og vestover kan den følges et langt stykke. Veien skal være bygd i tiden rundt 1800. Det var behovet for transport av post og reiser for embetsmenn og militærvesenet som gjorde at veien var viktig å få i stand.

Langs veien er det steingjerder og idyllisk for en fottur i Arendal. Tar du den gamle veien i en retning, finnes det flere stier og nyere veier som kan følges tilbake for å få en runde.

Biejordene utenfor Arendal
Biejordene utenfor Arendal

Åsbieskogen

Skogen har også andre kulturminner du kan finne på en tur. Her er visstnok både gruver og rester etter husmannsplasser. Ole Høiland skal i følge historien ha gjemt seg i en hule her på flukt fra politiet og det er også skyttergraver fra andre verdenskrig.

Hytte i et tre

Det er mulig å finne veien ut til Åsbieskogen fra mange kanter. Bjønnes og Stoa, men sikkert også andre sider av skogen. Et lokalt kart kan være til god kjent. Flere steder på turen står det kartoppslag, men mange småstier er ikke helt enkelt å holde kontroll på. Opp og ned og småsvinger i relativt tett skog, men med sola i sør og suset fra E18 gjør at det ikke er vanskelig å finne fram.

God tur i Arendal!


Andre turer i nærheten:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen