Kontrollbesøk på DNT hytte i Tydal.

Selvbetjening på Græslihytta i Tydal.

Turistforeningen har selvbetjente hytter over hele landet. Disse kan besøkes av alle, men alle hyttene har en lokal person som passer litt ekstra på. Jeg får være med på et litt kontrollbesøk på Græslihytta (eller Gresslihytta) i Tydal kommune.

Utsikt fra vinduet i hytta
Vedovn i hytta i TydalLitt snø er ikke til hinder for en fottur, men noen flere centimeter snø hadde gjort det mest praktisk med ski. Det er rett før skisesongen antagelig starter og besøket gjøres for å se at alt er iorden til skituristen begynner å innta Gresslihytta.

Selvbetjening

Prinsippet med selvbetjeningshytter har fungert godt og lenge i Norge, men noen velger å utnytte godene uten å betale for seg. Opplegget er basert på tillit til at alle betaler for det de bruker,  og de aller fleste gjør nettopp det. Opplegget er ganske unikt og ikke mange land i verden kan ha slike løsninger som vi har i den norske fjellheimen.

Rett nord for kommunesentrum i Tydal kommune går veien opp mot Gresslihytta. Noen få hundre meter oppover veien er det parkeringsplass og her tar stien av fra veien også. Det er en relativt bratt stigning oppover mot hytta, men ikke så veldig langt. Med litt snø og skare følger vi ikke stien hele tiden. Utsikten fra hytta er vid og selv på en overskyet dag er utsynet bra.

Inne på hytta er det meste i orden. Folk flest behandler ting pent og følger systemet. Det er varme i ovnene siden noen har overnattet. Vi koker kaffe og sjekker gjestelister og matvarelager.

For en lengre tur er det fint videre innover fjellet. Den største stigningen er unnagjort og Skarvan og Roltdalen nasjonalpark strekker seg nordover. Den neste hytta er Schulzhytta og har stipulert gåtid på 6 timer. Vi tar i stedet turen tilbake til bilen.

DNT Skilt i Tydal

God tur i Tydal!

Flere turer i området:

Utsikt i Tydal

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen