Innholdsrik natursti i Melhus

Horg kultursti er verd et stopp i Melhus.

På vei mellom Oslo og Trondheim får jeg behov for litt trim. I NAF´s veibok finner jeg ei linje om turstien fra Horg bygdetun. Husker at også kommunen hadde sendt meg informasjon om denne turen. Og vel verdt et stopp blir denne turen i Melhus.

Horg bygdetun i Melhus
Horg bygdetun i Melhus

Horg bygdetun

Bygdetunet er merket fra E6 og ikke avstikkeren er under en kilometer. Jeg stopper en hverdag tidlig i april og det er stille på parkeringsplassen ved Horg. Men et par lokale menn holder på med noe arbeid og den ene henter et kart til meg som viser kulturstien. Hele runden er fem kilometer, men kartet viser muligheter for en snarvei eller to.

trapp i stien fra Horg bygdetun
Starten på stien er opp en bratt, men ikke så lang trapp

Ut fra det flott vedlikeholdte bygdetunet går det bratt oppover, men dette er også det bratteste stedet på runden. Stien starter med en trapp på baksiden av ei lita scene ved den store setervollen på toppen av bygdetun-anlegget. Når man først er i gang på runden er det svært enkelt å finne veien. Her er det merking med blå og hvite stolper og med ujevne mellomrom «poster», men mest av alt ser stien ut til å være mye brukt eller jevnlig bearbeidet og derfor er det sjelden noe tvil om hvor man skal gå. Dette til tross for at stien svinger seg mellom trærne og går i variert skogsterreng.

Variert tur

Etter kort tid er jeg ikke lenger fristet av snarveier. Variasjonen er stor så det blir uansett ikke kjedelig å gå. riktignok stopper jeg ikke ved alle de 34 postene – dvs skilt som forklarer om de forskjellige stedene som passeres – men her er noe for enhver smak. Litt som trær og skogsdrift, litt om historie og geologi og ikke minst severdighetene knyttet til helleristninger og høvdingegraven.  Selv de som synes fem kilometer virker som en lang tur, vil kunne ha stor glede av denne runden. Med all variasjonen underveis og muligheter for både hvilesteder og utsiktspunkt, blir den i hvertfall ikke kjedelig. Imidlertid bør man være godt skodd og selv om stien er bred og fin mange steder, finnes også bratte trapper og smale «kronglestier».

Sti i Melhus
Fin sti gjennom skogen i Melhus

God tur i Melhus!

Flere turer i nærheten:

Konglomerat i Melhus
En av postene med informasjon ligger her ved skrenten fylt av konglomerater

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen