Risør er mer enn holmer og skjær

Søndeled bro, men også en liten topptur i Risør.

En gang var Søndeled et kjent sted på veien mellom og Sørlandet. På den svingete og uendelige hovedveien, var Søndeled selve tegnet på at Sørlandet var de. Rett før Sørlandsporten og den første ordentlige Sørlandsbyen Risør på skiltet. I dag går raske E18 utenom Søndeled og bygda er en del av Risør kommune (siden 1964).

Utsikt fra Hasåsen

Jeg parkerer ved Kiwi i sentrum og rett ved er en bensinstasjon som ser ut til å ha blitt stående igjen etter hovedveien. Men det er godt med pakeringsplasser på den store plassen mellom veien og båthavna. Første del går nordover og over den lille men fine historiske broa. Et slags historisk monument pryder kanten på broa, men jeg forstår vel ikke helt hva det egentlig er. Kanskje noe fra sliperiet som ligger ved vannet på andre siden.

Broa ved Sønderled
Broa ved Sønderled

Gata heter Hasåsveien og jeg følger asfaltveien en drøy kilometer. Først langs vannkanten sørover og så litt oppover bakken. Jeg finner ikke noe skil dere det skal vinge opp mot selve toppen, men tas sjansen på en grusvei og hundre meter oppover denne finner jeg stien og skilting til Hasåsen. Selve toppen er lett synlig fra parkeringa også så det er ikke vanskelig å finne fra på en solskinnsdag. Hasåsen er nokså nøyaktig 200 moh. Det er under en kilometer fra der selve stien starter og opp til toppen, men det stiger litt bratt noen steder.

Hasåsen sett fra Søndeled
Hasåsen sett fra Søndeled

Imidlertid er det fint lagt tilrette. Et tau er satt opp til hjelp på et bratteste stedet og naturlig hindre i form av trær leder deg inn på riktig retning der stien svinger. Det er ingen merking, men det er heller ikke nødvendig. Her er det ikke egentlig mange valg. Oppover! Så lenge det stiger er vi på vei mot toppen.

Hasåsen

Som så mange topper, har også denne en liten topp før den ordentlige toppen, men her er avstandene korte og ei antenne gjør det ekstra enkelt å finne fram. Men selv om det ikke er mer enn to hundre meters høydeforskjell fra bygda nede ved sjøen, er de flott utsikt. Og med sol som skinner er det selvfølgelig vakkert. Havet er langt unna, men kan skimtes – må vel være mot øst.

Hele turen blir døyt fire kilometer. Men sannsynligvis er det mulig å ta bare sti-delen og finne parkering for bil, og i hvertfall sykkel, i nærheten av der stien svinger av fra Hasåsveien.

God tur i Risør!

Turer i nabokommuner

Hasåsen i Risør
Hjelpetau på vei mot toppen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen