Kontakten med kommunene

Epost til kommunene

Epost til alle Norges kommuner er et spennende prosjekt i seg selv. 428 skulle det vært men en hadde falt ut av min liste og et par hadde jeg feil epostadresse til. Innen et drøyt døgn hadde jeg fått svar fra 143, men halvparten av disse sendte kun standardsvaret ”vi har mottatt deres henvendelse….”. Ikke så veldig informativt – og noen av dem sendte mer seinere på sommeren. Og litt morsomt kan det jo bli når man sammenligner svarene med kommunens egne visjoner.

Noen av svarene

Gjøvik

På Toten tar man ingen sjanser og damen fra Gjøvik kommune er svært skeptisk der hun ringer meg for å få en forklaring på hvorfor jeg har bedt om forslag på en gåtur i kommunen. «Gjøvik har et rikt aktivitets- og kulturtilbud på de fleste områder, hvorav musikklivet, idrett og friluftsliv og det frivillige organisasjonsarbeidet bør fremheves spesielt. Dugnadsånd, engasjement og gjestfrihet preger befolkning og hverdagsliv» står det på kommunens nettsider, men på telefonen høres det ut som man virkelig ikke vil ha noe av at noen bare går seg en tur. Hun kan fortelle om Stolpejakt (orientering) og ti-på-topp, men for å anbefale en tur vil hun vite hvorfor jeg har bedt om dette og kalt henvendelsen ”prosjekt” i tillegg. Og tilslutt sender hun henvendelsen videre til en annen ansatt.

Utsikt over Mjøsa nær Gjøvik
Gjøvik

Stor-Elvdal

Også kultursjefen i Stor-Elvdal vil ha en forklaring før hun gir fra seg informasjon om kommunens ”hemmeligheter”.  «Stor-Elvdal har et rikt kulturliv…. Naturen er variert med skog, fjell, sjøer og elver som innbyr til jakt, fiske og friluftsliv av forskjellige slag.» står det på kommunens nettsider, men noe turtips greier jeg ikke å få ut av dem.

Bergen

Og litt sørgelig for kommunene må det være at svært mange av de ansatte servicetorg og lokale turistkontor tydeligvis ikke vet noe om småturene i ”sin” kommune og velger å sende henvendelsen videre til både regionale turistkontorer eller foreninger utenfor kommunen. For eksempel har ikke den ansatte i Bergen kommune et eneste forslag, mens de fleste i landet i hvertfall har hørt om Fløifjellet og Ulrikken og Bryggen.  Kommunens svar er bare å ta kontakt med turistforeningen for å delta på deres fellesturer! Ja, ja. Selvfølgelig kunne jeg det, men gjorde det ikke. Gjennom årene ble det mange turer i Bergen – og en av dem er her.

Mange hyggelige svar også.

Det er også flotte svar med gode, personlige beskrivelser av nettopp de beste turene (for den personen). De som gir lyst til å dra av sted med det samme. Spesielt nydelige Seljord som skriver en lang beskrivelse av mulighetene der jeg får inntrykk av at det ”kommer fra hjertet” og det er lett å føle seg velkommen.

Forsøket på å få en konkret anbefaling på ”den beste” turen – fra en som kanskje burde være lokalkjent, lykkes heller ikke helt hos dem som faktisk vet mye om turmulighetene. Noen har så mye å anbefale, så mange flotte turer – over femti å velge mellom!

Eidsvoll – rask tur

Og riktignok nevnte jeg i eposten muligheten for noen relativt korte turer også, men Eidsvoll overdriver kanskje litt i sin ”fottur”, der de anbefaler Sundtoppen som ”bestiges” på 2 minutter i følge eposten. Fort gjort å gjøre seg unna med turen i Eidsvoll i hvert fall. Og valget falt på en litt lengre tur.

Melhus og Kvæfjord – skeptiske

Heller ikke Melhus deler ut anbefaling på en tur uten å vite hvorfor. Kommunens visjon i følge nettsidene er: «Melhus er en mangfoldig kommune der det er mulig å være modig!» Men så modig at man deler ut et turtips uten videre er de ansatte ikke. Best å være litt forsiktig.

Og skepsisen når relativt langt også i Kvæfjord. Kanskje noen dårlige erfaringer med selgere. De understreker gjennom en ekstra epost at de ikke vil betale for noe!  «Kvæfjord – en ren fornøyelse!» reklamerer de, men fine forslag får en liten bismak. Tur ble det likevel.

″Takk til alle som svarte – og et lite «fy» til alle som ikke tok seg bryet!”

Gammelt uthus i Enebakk
Enebakk
Skroll til toppen