Minnesmerke for Uredd i Gildeskål

Vakkert toalettbygg

I Gildeskål stopper jeg på en spesiell rasteplass. Været er skiftende og usikkert og regnet har nettopp passert. Ureddplassen gir ikke så veldig lang fottur, men i teorien mulighet for å besøke et spesielt toalett. Jeg går litt langs sjøkanten og nyter synet av rød tang mellom runde steiner.

Ureddplassen i Gildeskål

Fra informasjon på nasjonale turistveger henter jeg informasjonen: 

På Ureddplassen finner du en ni meter bred terrasse med vidstrakt utsikt innover fjorden, mot Storhavet, Fugløya, Lofotveggen og horisonten. Når du beveger deg ned mot stranden og setter deg på ett av trinnene, forsvinner støyen fra bilene. Fra strandsonen er det et flott skue opp mot tindene i bakgrunnen, med forvitrede fjellformasjoner og skog. I mai kan du oppleve en intens fuglesang fra fjellsiden. Ureddplassen er et sted for en kort pause, for en god rast med mat eller for lange netter med midnattssol eller nordlys. Et bølgeformet toalettbygg med vegger i glass lyser vakkert i mørket.

Ureddplassen er også et minnested. Et monument er reist til minne om de omkomne etter at ubåten Uredd gikk på ei mine i Fugløyfjorden under 2. verdenskrig. Ubåten var på vei mot Gildeskål med agenter fra Kompani Linge som skulle videre til Sulitjelma for å utføre en sabotasjeaksjon mot kraftverket ved gruvene.

………………………….

God tur i Gildeskål!

Toalett i Gildeskål

Andre turer i nabokommuner:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen