Telemarkskanalen i Nome

Sluser og folkesti i Lunde

Lunde i Nome kommune i Telemark – dvs nå i Telemark og Vestfold (eller motsatt) viser seg fra sin beste side denne sommerdagen. Sola skinner og området ut mot slusene er velstelt. Her er romslig og gratis parkeringsplass og koselig folkeliv.

Sluser i Lunde i Nome

Slusene er et naturlig sted å starte. Her er det et parkområde med små broer og halvøyer langs elva med stier for en liten vandring. I følge oppslag er Folkesti et begrep som kom fra Irland der tanken var å få folk flest ut på tur for å bedre sin egen helse. Stiene skal være lett tilgjengelig og passe for alle. I Lunde ble den etablert i 2002 og hele runden er omkring 3 km, men nesten uten høydeforskjeller.

I slusene ligger et par båter klar og snart tappes vann inn og ut og båtene heves opp på neste nivå. Prinsippet er enkelt, men fascinerende. Sluseportene er gamle, men fungerer fortsatt. Nesten ikke noe vann piler igjennom treportene.

Folk koser seg både til vanns og til lands. Noen går tur og mange slapper av på båtene, på campingen eller kafeene. Mest uvanlig er bokkassene vi finner et par av. Her kan du bytte en bok.

Bokkasse i Nome

Telemarkskanalen går fra fjord til fjell, fra Skien ved havkanten til Dalen langt inne i landet. Turen opp og ned kan tas både med rutebåter og egen båt og du kan også sykle eller gå på vandre- og sykkelruter som er enten følger kanalen eller gir utsikt til den.

God tur i Nome!

Slusene i Lunde i Nome

Andre turer i nærheten:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen