Såmmå å je er hen i væla, bære je ser Mjøsa.
Hamar kommunen har utallige turmuligheter som strekker seg fra snaufjellet nesten tusen meter over havet til Mjøsas bredd. Og skal man først velge en fin tur en solskinnsdag i Hamar, er det vanskelig å velge bort turveien langs Mjøsa. Mulighetene til startsted er mange og lengden kan være alt fra kort til «uendelig». Her går kultursti-runder og pilegrimsled som alle går samlet gjennom sentrum av byen.
Stupetårnet
De siste årene har stupetårnet blitt en turistattraksjon og en «snakkis» over hele landet. Et googlesøk på «stupetårn» gir hovedsakelig treff fra Hamar. All PR er god PR! Men trekker det turister, kan det snart ha finansiert ekstrakostnadene kommunen har hatt.
I området ved stupetårnet er det lekeplasser og sandvolleyballbaner, grønne plener og store friområder. Sørover fra sentrumsområdet ligger båthavna, men jeg følger stien nordover fra starten rett ved Hamar sentrum.
Domkirkeodden
Mer kjent enn stupetårnet er sannsynligvis Domkirkeodden og ruinene der litt lenger nordover. Og enda litt lenger i retning mot Lillehammer ligger jernbanemuseet. Serverdighetene står i kø langs Mjøs-kanten.
Men med fridag, sol og vår i lufta, foretrekker de fleste å være ute og nyte været og utsikten. Her er både småstier, grusveger og gater som følger Mjøsas bredd. Uansett hva man velger er det umulig å gå seg bort. På våren er vannstanden i Mjøsa ofte lav – før den store snøsmeltingen i fjellet har startet – så muligheten til å gå på steinene som vanligvis ligger under vann, er også tilstede.
Gangveien langs Mjøsa er er del av Mjøsstien som kan gi en tur langs nesten hele sjøen. Men den er også en del av det østre valget på pilegrimsleden mellom Oslo og Trondheim.
Gjennomført og publisert første gang sommeren 2016