Breen smelter i Sogndal

Men dalen ved Bøyabreen er fin fortsatt.

Bøyabreen ved Fjærland i Sogndal er ikke lenger hva den var. I følge media i 2019 har den minket kraftig de siste årene. For meg som ikke har sett den før, er det ikke så veldig interessant at den var finere før.

Langs E39 på vei fra Førde til Sogndal ligger den lange Fjærlandstunnelen. Rett etter utkjøringen av tunnelen ligger avkjøringen og parkeringsplassen for Bøyabreen. Nå er det riktignok mulig å kjøre en kilometer innover til Brævasshytta. Satser du på mat og drikke der med utsikt til breen, eller det ikke er mange folk, er det også parkering der.

Bøyabreen i Sogndal

Men dalen er flat og fin å gå og den tidlige sommerdagen jeg besøker Sogndal, er det fantastisk å gå innover mot enden av dalen. Den kommer bekker og fosser omkring på alle kanter og lyden fra dem blander seg i en vakker «naturlyd». Dette er absolutt verd en tur selv om breen nå er langt oppe i fjellsiden. Brevatnet er vakkert og isfritt. Jeg følger stien inn så langt det er mulig før den stopper ved en bred bekk. På en tørrere dag utpå sommeren, ville jeg tatt sjansen på å hoppe over. Men med mye og sterk strøm ser det mer fristende ut å holde skoene tørre.

Noe særlig lenger blir ikke turen i denne retningen. det står plakater om at det er mulig å gå helt opp til breen, men da er guide anbefalt. Og kanskje er oppslagene litt for gamle. Nå ser det både bratt og vanskelig ut å komme opp til selve brekanten. Men selv på litt avstand er det et flott skue i denne dalen.

God tur i Sogndal!

Andre turer i Vestland:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen