Kongeveien langs havet i Hå kommune
Steinen med Kong Harald og dronning Sonjas signaturer ligger ute ved havkanten mellom Obrestad Fyr og Hå gamle prestegård. Men det er ikke denne kongen Kongevegen er oppkalt etter. Her har det vært en kongeveg i fire hundre år og rester fra en svunnen tid finnes langs stien. Gravrøysene ved Hå vitner om at området har vært attraktivt lenge før vår tid.
Stien er blåmerket men det er knapt mulig å gå seg bort. Her kan du like godt følge vannkanten, eller enklest er det å gå på innersiden av rullesteinene ned mot havet.
Det er mulig å starte og stoppe – eller snu – flere steder langs stien. Det fineste en vindfull dag ville selvfølgelig være å gå kun i en retning med vinden i ryggen. Men for de fleste er logistikken enklere med parkering et sted underveis. Ved Hå gamle prestegård er det stor parkering og også andre tilbud.
Derfra ser man til Obrestad Fyr som også har parkeringsplass. Neste mulighet er Obrestad Havn før Grødalandstunet og Varhaug gamle kirkegård, i følge informasjonen.
Litt historie:
Langs Jærkysten kan du følge tråkk etter folk og fe gjennom mange tusen år. Spor av blant annet den forhistoriske holvegen og den historiske Kongevegen fra 1600-tallet følger delvis turveien som har fått navnet “Kongevegen”. Noen av de gamle sporene er fremdeles synlige. Strandsonen med Kongevegen er svært rik på kulturminner og hele området er beskyttet som landskapsvernområde. (klipp fra andres tekst)
Steder det er verd å gå innom, fra nord til sør:
Hå gamle prestegard, stort gravfelt på Hå som er utgravd og restaurert, Obrestad fyr, Grødalandstunet med bygninger fra 1700-og 1800 tallet, minnesmerke over kullboring på Grødalandsstranden, kvernhus og tørkehus ved Bodle og Varhaug gamle kirkegard.
Merkelig parkeringsskilt ved fyret.
– Ikke offentlig skilting.
-men likevel tidsbestemt parkering