To turer på samme dag.
Historie og kyststi i Haugesund.
Karmøy følger lenger ned
Haugesund viser seg fra sin beste side denne solrike junikvelden.
Jeg parkerer ved Haraldsstøtta på Haraldshaugen der det så vidt jeg kan forstå er gratis parkering. Derfra er det et godt utgangspunkt for turer. Det er ikke lenger enn at det er mulig å gå hit fra sentrum heller.
Kvalarunden på drøyt 5 km passerer nede ved vannet. Det er en «hverdagsrunde» i følge skiltet og i tillegg til å følge sjøkanten et stykk, går den innover i gatene.
Kyststien er også her. Ut til Kvalen Fyr er det ikke så langt. Hele sti-snutten ser ut til å være omkring 6 kilometer.
Jeg er også så heldig å finne noen stolpejakten poster og dermed blir det en tur som har alt.
Ved siden av monumentet står Steinkorset på Krosshaug. Det er reist for å vise at landet hadde blitt kristnet i følge oppslag.
Monumentet for Harald Hårfagre har informasjon fra Visithaugesund:
Snorres kongesagaer nevner stedet der Harald Hårfagre lå begravet. I forrige århundre mente man å kunne påvise den gravhaugen som var beskrevet hos Snorre. Og over denne haugen ble Riksmonumentet over Norges Samling reist i 1872, ved tusenårsfesten for Norges samling til et rike. Riksmonumentet Haraldshaugen ble reist til minne om Harald Hårfagres samling av Norge. Den er plassert på Gard, 2 km nord for bykjernen i Haugesund på et sted der Harald Hårfagre sies å ha blitt gravlagt. Monumentet er tegnet av arkitekt Christian Christie, som en stor gravhaug omgitt av en granittmur med 29 bautasteiner, en fra hver av de gamle norske fylkene. På toppen av haugen står en 17 m høy granittobelisk, med fire bronsepaneler rundt basis. Hvert av panelene avbilder viktige scener fra Harald Hårfagres liv og levnet.
Med grønne plener og fine stier er området perfekt for en kveldstur – enten den blir kort eller lang. Litt historie med på kjøpet og vakker utsikt over havet.
Stolpeorientering på Lindøy i Karmøy.
På Karmøy finner jeg ut at det er stolpejakt (link) og dermed mulighet for en tur ved hjelp av et godt orienteringskart. Jeg finner lett til Lindøy på vei nordover og en parkering ved LIndøy Friluftsområde. Der er det både skilt og kart som viser oppmerkede løyper.
Området er ikke så stort men det er mulig å lage seg runder på noen kilometer.
Jeg lager meg en kombinasjon av stolpeposter og de vanlige merkede løypene. Det går opp og ned på småknausene utover. Hadde håpet at knausene var uten buskas slik at utsikten mot havet ville være fin, men mye er dekket med trær og busker. Dermed blir utsikten grei, men ikke spektakulær.
Turen blir likevel god trim og en bra stund ute i naturen i Karmøy.